29 Eylül 2013 Pazar

9. sınıf türk edebiyatı dersi 2. dönem 1. yazılı soruları ve cevapları

1.Şiir tütleri nelerdir didaktik şiiri açıklayınız

cevap :Lirik didaktik pastorel satirik dramatik didaktirk şiir : Didaktik şiir : bir bilgiyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt,bilgi vermek, bir ahlaki ders çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan , duygu yönü az olan şiir türüdür.2. Metindeki bakış açılarını yazınız ilahi bakış açısını açıklayınız

cevap :İlahi bakış açısı kahraman bakış açısı gözlemci bakış açısı ilahi bakış açısı : metinedeki tüm düşünleri bilen bakış açısıdır
3. masal ile destan arasındaki farklar nelerdir

cevap : Masal konuları çeşitli olmasına rağmen destan konularında kahramanlığa fazla yer verilir. Umumiyetle milletlerin mazisindeki önemli olaylar ve büyük kahramanlar etrafında destanlar teşekkül eder.
2. Masal kahramanlarının hayali olmasına karşılık destan kahramanlarını biz tarih sayfalarında bulabiliriz. Oğuz Kağan gibi.

3. Destanlar daha hacimli olurlar. Pek çok olayın anlatıldığı destanların hacimleri de uygun olarak geniş bir yer kaplar.

4. Destanlar manzum olurlar, masallardaki durum ise tamamıyla tersidir. Masallarda manzum kısımlar yok denecek kadar azdır.

5. Masalların benzerlerine başka milletlerde de rastlanıldığı halde destanlarda durum farklıdır. Destanlar millidir. Bir millete aittir.

soru 4.Hikayenin bölümleri nelerdir

cevap : serim düğüm çözüm
soru 5.Halk hikayelkerinin türleri nelerdir

cevap : aşk hikayeleri dini -tarihi halak hikayeleri kahramanlık halak hikayeleri destani halak hikayeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder