24 Ağustos 2013 Cumartesi

11. sınıf kimya şarj edilebilir piller ve şarj edilemeyen piller konu anlatımı

ŞARJ EDİLEBİLİR PİLLER


1.Piyasada bulunan ve genel olarak kullanılan pillerin çeşitleri nelerdir?
Piyasada bulunan piller genel olarka market pilleri ve şarj edilebilir pillerdir.
Market Pilleri aynı zamanda “kullan-at” piller olarak da adlandırılır, bu piller yeniden şarj edilemezler. Genel olarak alkaline, çinko karbon, lityum, gümüş oksit ve çinko içeren pillerdir.
Şarjedilebilir Piller uygun şartlarda 1000 defaya kadar tekrar şarj edilebilir. Genel olarak Nikel Metal Hidrid (niMH), Nikel Kadmiyum (NiCd), Lityum İyon (Li-ion) türleri piyasada bulunmaktadır.
2.Pillerin performans ve maliyet sıralaması nasıldır ?
Pil alırken sıklıkla “heavy duty”, “super heavy duty”, ve “longer lasting” terimlerini görürsünüz. Fakat pillerin dayanma süresi ve perfomansında üretim sırasında kullanılan sistem ve hammaddenin çok büyük etkileri vardır. Yüksek fiyatına rağmen alkalin pillerin dayanma süresi çinko karbon pillere göre 10 kat daha fazladır.
Şarj edilebilir pillerin maliyeti ilk aldığınız zaman yüksektir. Fakat 1000 defaya kadar tekrar şarj edilebildiklerinden uzun süreli kullanımlarda çok daha ekonomik olacaktır.
NiCd ve NiMH pillerin benzer özellikleri vardır. NiMH piller, NiCd pillere göre aynı kullanım koşullarında iki kat daha dayanıklıdırlar.
3.Pil seçerken fiyat ve performans arasında nasıl bir denge sağlayabilirim?
Pil seçmeden önce kullanacağınız cihazın nasıl bir güç ihtiyaç olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
NiMH pillerbatteries en uzun kullanım süresini sağlar. Ayrıca 1000 defaya kadar şarj edilerek tekrar kullanılabilirler. Birim enerji maliyeti alkalin v karbon çinko pillerine göre daha düşüktür. Alkalin piller genel kullanılan elektronik cihazlar için en uygun seçenektir.
Çinko Karbon piller düşük enerji ihtiyacı olan elektronik cihazlarda kullanılabilir.
4.Şarj edilebilir pilleri voltajı nedir?
NiMH & NiCd pillerin 1.2V/pil nominal voltaj değeri vardır. Liyum İyon piller 3.6 - 3.7V/pil voltaj sağlar.
5.Şarj edilebilir piller 1.2V değerine rağmen market pillerin yerine kullanılabilir mi?
Evet, NiMH piller her durumda özellikle de yüksek enerji gerektiren elektronik cihazlarda sorunsuz kullanılabilir. Alkalin pill 1.5V enerji sağlamasına rağmen bitmeye yakın voltaj değerlerinde düşüş yaşanabilir. Bitmeye yakın alkalin pilleri voltaj değeri yaklaşık 1.2V seviyesine iner. Aradaki en önemli fark alkalin pilleri ilk kullanımda 1.5V ile başlayıp kullanım sonucunda 1.0V değerinin altına düşmesidir, diğer yandan NiMH piller kullanım süresinde 1.2V ortalama değer sağlar.
6.Şarj edilebilir NiMH pil kullanmanın avantajları nedir?
Performans - NiMH piller yüksek enerji gerektiren elektronik cihazlarda alkalin pillere göre 3 kat daha uzun süre kullanılabilir.
Tasarruf - 1000 defaya kadar şarj edilerek tekrar kullanılabilir. Çevre Dostu - Kadmiyum ve cıva gibi çevreye zararlı madde içermemektedir.
7.NiMH pillerin performansını etkileyen faktörler nelerdir?
NiMh pillerin çabuk tükendiği durumlara genellikle yanlış uygulamalar sebep olmaktadır. Fazla şarj ve aşırı deşarj düşük performansa sebep olur.
8.Kısa devre nedir?
Kısa devre, pilin artı ve eksi kutularının metal bir nesne ile birbirine bağlanması sonucunda olur. Pil ısısının artması, iç basıncın yükselmesi sonucunda pilin akması gibi problemler yaratabilir.
Kısa devrenin engellenmesi için piller, metal nesneler ile aynı yerde taşınmamalıdır.
9.Şarj edilebilir pillerin kendi arasındaki farkları nelerdir?
Lityum İyon (Li-ion) pillerin kapasitesi yüksek ve ağırlıkları düşüktür. Voltaj değeri 3.7V’dur.
Nikel Metal Hidrid (NiMH) piller yüksek kapasiteledir (Nikel Kadmiyum (NiCd) pillerden iki kat fazla) ve çabuk şarj edilebilirler. Yüksek enerji gerektiren dijital kamera, motorlu oyuncaklarda kullanımı tercih edilmelidir. Voltaj değeri 1.2V’dur.
Nickel Kadmiyum (NiCd) piller 1000 defaya kadar şarj edilebilmeleriyle piyasadaki en ekonomik çözümdür. Çok düşük ısıda ve kötü koşullarda sorunsuz çalışırlar. NiCd pillerin ilk kullanımdan önce tam olarka şarj edilmesi gerekir, voltaj değeri 1.2V’dur.
10.Hızlı şarj mı yoksa yavaş mı, hangisi daha iyi?
Hızlı şarj yüksek enerji akışı gerektiri ve NiMH pillerin 5 saatten yarım saate kadar düşen kısa sürelerde şarj edilebilmesini sağlar.
Düşük şarj akımı kullanıldığında NiMH pillerin şarj edilme süresi 12 saate kadar çıkabilir.
11.Trickle charge ne demektir?
Çok düşük bir şarj akımı ile pillerin fazla şarj olmasına sebep olmadan sürekli tam dolu tutulmasını sağlar.
12.Şarj cihazını seçerken nelere dikkat edilmeli?
Hızlı ve yavaş şarj cihazların değişik avantaj ve dezavantajları vardır. İhtiyaçlarınıza uygun şarj cihazını seçmelisiniz.
Hızlı şarj cihazlarında süre kısalır fakat üretimi daha kompleks olduğundan fiyatı yüksektir.
Fazla şarj edildiğinde NiMH pillerin ömrü kısalır, iyi dizayn edilmiş bir hızlı şarj cihazı bu sorunu önler. Bu tür kontrol mekanizmaları fiyatın yükselmesine sebep olur.
Bu sebeple eğer hız önemli değilse, ekonomik olması açısından yavaş şarj makineleri tercih edilebilir, bu tür cihazlar pillerin uzun ömürlü olmasına da yardımcı olur.
13.Pilleri şarj etme süresi nedir?
Şarj süre mA cinsinden şarj akımına ve piliniz kapasitesine (mAh) bağlıdır.
Capacity of battery / charging current X 120% formülü ile hesaplanabilir.
Genel uygulamada şarj süresine kayıpları göz önünde tutarak %20 ilave etmek gerekir.
14.Pilleri sürekli şarj edebilir miyim?
Şarj cihazınıza bağlı olarak edebilirsiniz.
15.Şarj edilirken piller ısınıyor, bu normal midir?
Evet, şarj sırasında pillerin ısınması normaldir.
16.Hafıza etkisi nedir?
Pilin şarjı tam olarak bitmeden şarj edilmesi durumunda hafıza etkisi ortaya çıkar. Pil son şarj seviyesini hatırlar, ve zaman içinde bu uygulamanın devam etmesi durumunda pil ömrünün kısalmasına sebep olur.
17.NiMH pillerde hafıza etkisi var mıdır?
Hayır, teknolojik ilerleme sonucunda NiMH pillerde bu sorun giderilmiştir.
18.NiMH pillerde kendi kendine deşarj oranı nedir?
NiMH piller şarj edildikten sonra uzun süre kullanılmazsa, gücü düşmeye başlar. Oda sıcaklığında deşarj oranı pilin toplam gücünde %15-20 azalmaya sebep olur.
19.Pil ömrü ne kadardır?
Pil ömrü şarj-deşarj sayısına bağlıdır, kapasitenin %60-80 oranında kaybolması durumunda pilini ömrünün bitmiş olduğu düşünülebilir.
20.Pil ömrüne hangi faktörler etki eder?
Aşağıdaki faktörler pil ömründe etkilidir:1) Şarj:
Pil ömrünün kısalması ve fazla şarjı önlemek için tavsiye edilen veya pil özelliklerine uygun şarj cihazının kullanılması gerekmektedir. Genel olarak, yavaş şarj pil ömrüne ve yüksek kapasitede şarja yararlıdır. 2)Deşarj:
Pil ömrünü etkileyen önemli faktörlerden biri deşarj oranıdır. Deşarj oranının artması ile pil ömrü kısaltabilir. Bu yüzden pillerin çok düşük voltaj değerine deşarj olması önlenmelidir, genel olarak 0.8-1.0V değerine düşen pillerin şarj edilmesi gerekmektedir.
Yüksek sıcaklıklarda deşarj pil ömrünü azaltır.
Uzun süre kullanılmadığında bazı elektronik cihazların içinde bırakılan piller küçük elektrik akımları sonucunda tamamen deşarj olabilir.
Farklı türde pillerin aynı anda kullanılması pillerin fazla deşarj olmasına sebep olabilir.
3)Saklama:
Piller uzun süre yüksek sıcaklıkta saklanırsa, elektrodları bozularak pil ömrü kısalabilir.
Çok uzun süre ile pilleri şarj cihazının içinde tutmamalısınız.
21.Pil ömrünü nasıl uzatabiliriz?
Pilleri serin ve kuru bir ortamda güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde saklayın. Uzun süreli saklamada ortam sıcaklığı 30C üzerine çıkmamalıdır. Çok yüksek sıcaklıklarda pilleri şarj etmeyin ve bu tür ortamlarda saklamayın.
Fazla şarj etmeyi önlemek için uygun şarj cihazı kullanın. Pil ve şarj cihazını paket olarak satın alınması tavsiye edilebilir.
0.8V altına düşmeden pilleri tekrar şarj edin.
Uzun süre kullanılmayacaksa pilleri cihazınızdan çıkartın.
Pillerin fazla şarj edilmemesine dikkat edin.
Değişik türdeki pilleri aynıanda kullanmayın.
22.NiMH pilleri nasıl saklamalıyım?
Yüksek sıcaklıklar NiMH pillerin kapasitesinin düşmesine sebep olur.
23.Aşırı sıcak ve soğuk pilleri etkiler mi?
Aşırı sıcak ve soğuk ortamlar pillerin kapasitesinin düşmesine sebep olur. Pillerin oda sıcaklığında ve kuru ortamlarda saklanması gerekmektedir.

NORMAL PİLLER (ŞARJ EDİLEMEYEN KULLAN AT PİLLER)

Yapılması Gerekenler :
1.Cihazınıza pilleri takmadan önce mutlaka kullanım klavuzunu okuyun.
2.Cihaz üreticisinin belirttiğin boyut ve cins pilleri kullanın. Pilleri cihazınıza düzgün bir şekilde yerleştirin, (+) ve (-) kutupların yerleşimine dikkat edin.
3.Tükenmiş olan pilleri cihazdan birlikte çıkararak yerine aynı boyut ve türde yeni pil kullanın.
4.Pilleri kuru bir ortamda ve oda sıcaklığında saklayın.
5.Cihazınıza uzun bir süre kullanmayacaksınız pilleri çıkartın.
6.Pillerin kutuplarını ve cihazınızın pil haznesindeki bağlantı noktalarını temiz bir kurşunkalem silgisi veya bez ile pilleri her değiştirdiğinizde silin. 7.Pilleri çocuklardan uzak tutun, yutma durumunda hemen bir doktora başvurun.
Yapmamanız Gerekenler :
1.Pilleri ateşe atmayın, patlayabilir.
2.Şarjedilebilir ibaresi bulunmayan pilleri tekrar şarj etmeye çalışmayın.
3.Yeni ve tükenmiş pilleri veya değişik türdeki pilleri birlikte kullanmayın. Cihazınızın çalışmaması veya sizin yaralanmanıza sebep verecek deformasyon veya akma durumu ile karşılaşabilirsiniz.
4.Paketinden çıkardığınız pilleri cebinizde veya çantanızda metal cisimler ile birlikte taşımayın. Pillerin kısa devre yaparak aşırı ısınmasına sebep olabilir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder