4 Eylül 2013 Çarşamba

Havuz Problemi Nedir?

Havuz Problemleri ve Çözüm YollarıHavuz problemleri zor görünmekle birlikte aslında çok basit bir çözüm mantığına sahiptir.Öğrencilerin korkulu rüyası haline gelen havuz problemlerinin çözüm yollarını ve püf noktalarını burada sizinle paylaşacağız.Umarım faydalanırsınız.

Havuz Problemi Nedir?Havuz problemi analitik düşünmeyi gerektiren,zihni analiz,sentez yapmaya yönlendiren karmaşık görünmekle birlikte aslında çok basit olan düzenekler silsilesidir.Sorularda karşımıza çıkan veriler havuz ve onu dolduran yada boşaltan musluklardır.Havuzun belirli bir kapasitesi vardır.Muslukların da belirli bir doldurma yada boşaltma hızı vardır.Zaman da işin içine girer.Yukarıda da belirttiğimiz üzere karşımıza çıkacak olan ve çözüm alanımızı oluşturan sadece bir havuz ve musluklardır.

Havuz Problemleri Nasıl Çözülür?Öncelikle bize soruda verilen bilgileri “havuz problemi verileri” olarak düşüneceğiz,havuzun ve muslukların durumunu 2 ayrı veri başlığı altında gruplandıracağız.Aşağıdaki örneği inceleyiniz.
örnek: 2000 litrelik bir havuzu “A” musluğu 10 dakikada,”B” musluğu 20 dakikada doldurabilmektedir.
Burada dikkat etmemiz gereken 3 husus vardır.
1. “2000 litrelik bir havuz”
2. “A musluğu 10 dakikada dolduruyor”
3. “B musluğu 20 dakikada dolduruyor”

Evet yukarıdaki örnek sorumuzun verilenler kısmını bu şekilde 3 kısma ayırmış bulunuyoruz.Karşımıza çıkabilecek her havuz probleminde yukarıdaki örneğimizde belirttiğimiz gibi verilenler kısmı olacak.Soruyu okuduğumuzda görmemiz ve dikkat etmemiz gereken en önemli kısım sorunun işte bu verilenler kısmıdır.Verilenler kısmı dikkatlice incelenirse sorunun bizden ne istediği daha kolay anlaşılacaktır ve böylelikle soruyu nasıl çözeceğimizin bir planını yapabilecek duruma gelebiliriz.

Havuz problemlerinin bu verilenler kısmını giriş bölümü olarak kabul edelim,ve varsayımımızı devam ettirerek buna bir kompozisyon gibi bakalım.Hal böyle iken sorunun verilenler bölümünü anlama “giriş”,sorunun çözümü için düşünme ve plan yapma “gelişme” ve sonuca ulaşma yani çözüm kısmına da “sonuç” diyelim.
Eğer soruya bir kompozisyon iskeletiyle parçalayarak yaklaşırsak,sorunun aslında çok basit bir çözümü olduğu ortaya çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder