26 Ağustos 2013 Pazartesi

Eğitimin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi

Eğitimin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi

İnsan;tabiatta bulunan en kıymetli varlık olma vasfına "idrak" istidadı ile erişmiştir.İdrak,eşya ve hadiseleri kavramak,aralarındaki ilişkiyi keşfetmek,yeni bir eser oluşturmak,sebep-sonuç dairesi içerisinde olayları anlamlandırmak ve kainat çarkında kendi yerini bularak kendini gerçekleştirmek için insana verilmiş en güzel hediyedir.

İnsan bildiğini sever,bilmediğine düşman olur.Bilmenin de birkaç türü vardır.Bizim değineceğimiz tür edimsel olanıdır.Yani insanlık tarihi boyunca yeryüzüne gelmiş ve bir süre yaşayıp varlık sahasını terketmiş insanların bizlere bıraktığı miras ve devam ettirilip,geliştirilip,düzenlenip önümüze sunulan,aktarılan insanlığın kültür mirası,duyuşsal kabiliyetleri,psikolojik arkaplanı olan bilgi topluluğu.Bu bilgi topluluğuna,bilgi öbeklerine ulaşmanın en kadim yolu eğitimdir.

Eğitim insanı insan yapan değerler silsilesini nesilden nesile aktaran çok sağlam bir araçtır.Belki de insanların toplumsal varlık olması dolayısıyle bu kurum hiçbir zaman yıkılamamıştır.Ve eğitime olan ihtiyaç hiçbir zaman tükenmek bilmemiştir ve bitmeyecektir.İnsanın keşif yoluyla kendi içine doğru bir yolculuğa çıkarak kendi kendini keşfetmesi,cevherine ulaşması açısından eğitim çok önemli unsurlara sahiptir.Bu unsurlar insanın öğrenebilme kapasitesi,öğrenmeye duyduğu açlık,merak,sorgulama,anlamlandırma eğilimleri ile sıkı bir bağ içerisindedir.

İnsan,sorgulama sürecine dahil olması gereken yegane varlıktır.Kainatın bütün mahlukatı emrine verilmiş şerefli bir varlıktan da beklenen budur.Gerek dini inançlar için olsun gerekse türlü ideolojiler için olsun eğitimin insan hayatında yeri kıyamete kadar yerini muhafaza edecektir.Biz de elbette müslümanlar olarak buna katkı sağlama yolunda gayret sarfetmeliyiz.Selametle..

yazan: Mefluc.com

12 yorum:

  1. çok güzel yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler ödevimi sizin sayenizde yaptım

    YanıtlaSil
  3. konu kapsamlı değil ama bazı yerleri yardımcı oldu 1. cümlesi konuyla ve başlıkla alakasız şeyler var ben şahsen begenmedim ama yinede emek var yapana tşk

    YanıtlaSil
  4. yahuuuu bilgisayar dersinin ödevi olmasa buna neden girelim bu siteye girenlerin ama cı bu yani. :D

    YanıtlaSil
  5. doğru.walla merve .. yahuuuu bilgisayar dersinin ödevi olmasa buna neden girelim bu siteye girenlerin ama cı bu yani. :D lafın çok doğru

    YanıtlaSil
  6. bende sizin sayanizde ödevimi yaptım ve bilmediklerimi ögrenmiş oldum çok teşekür edrimmmmmmmmmmmmmmm...

    YanıtlaSil
  7. ya valla çok yardımcı oldunuz hoca çok beğenecek

    YanıtlaSil
  8. mehmet çayır29 Mart 2010 08:59

    cog güsel olmus

    YanıtlaSil
  9. ay zuppperrrrr olmuş.kuzularım bnm.he bu arada cumartesi aksamı yahşi cazibeyi izlemeyi unutmayııın :D :D :D sevgilerimle EYLÜL.

    YanıtlaSil
  10. Hepsini almıcam sadece 2. paragrafını alıcmm qüzel olmuşş :) teşekkürlerrr

    YanıtlaSil
  11. walla çok işime yaradı çok teşekkür ederimmmmmmm :D

    YanıtlaSil