30 Ağustos 2013 Cuma

Yaş Problemleri Nedir ve Nasıl Çözülür?

Yaş Problemleri Nedir ve Nasıl Çözülür?

Yaş problemleri eğitim öğretimin hemen her kademesinde öğrencilerin karşısına çıkan bir konudur.Temelde zamanın değişmesine bağlı olarak kişilerin yaşlarındaki değişim ele alınır.Bununla birlikte şahısların karşılaştırmalı yaş hesabı da işin içine girer.Bilinmeyeni buldurmaya yönelik olan bu konu ele alınırken verilenler ve istenenler gibi iki grup oluşturulması her zaman faydalıdır.Öğrencilerin temel sorunu problemleri dikkatli okumamaları ve verilenler kısmına yeterince önem vermemeleridir.

Biz bu başlık altında yaş problemlerini öğrenciler için nasıl daha kolay bir hale getiririz onu tartışacağız ve açıklamaya çalışacağız.İşe gruplama ile başlayacağız ve her zaman yaptığımız gibi problemi bir kompozisyon gibi düşünüp 3 kısımda ele alacağız.Bu 3 kısım: “giriş”,”gelişme”,”sonuç”.

Giriş kısmında ne yapacağız?

Aşağıdaki örneği inceleyiniz:

Örnek: Emre’nin yaşı Burak’ın yaşının 2 katıdır.Mehmet ise 20 yaşındadır.Burak’ın yaşı Mehmet’in yaşının 2 katından 5 eksik olduğuna göre;Emre ve Burak kaç yaşındadır?
Yukarıdaki örnekte öncelikli olarak yapmamız gereken verilenlerin ne olduğunu tesbit etmektir.O halde gelin verilenleri birlikte tesbit edelim.

Verilenler:
1. Emre’nin yaşı Burak’ın yaşının 2 katı olduğuna göre Burak x yaşındaysa Emre 2x yaşında olur.
2. Mehmet 20 yaşında.
3. Burak’ın yaşı Mehmet’in yaşının 2 katından 5 eksik olması demek,Mehmet’in yaşını 2 ile çarpıp bulduğumuz sayıdan 5 çıkarmamız demektir.

İstenenler:
1. Emre ve Burak kaç yaşındadır?

Öncelikle burada verilenlere çok dikkat etmemiz gerekir. Yukarıdaki örneğin verilenler kısmını dikkatlice inceleyiniz.
Yani burada anlamamız gereken durum problemde bize verilen bilgileri “verilenler” başlığı altında toplamaktır.Öncelikli işimiz bu olmalıdır.Ardından bir plan yapıp gelişme kısmına geçeriz.

Gelişme
Problemimizin gelişme kısmında elimizde olan verileri değerlendirme ve analiz etme becerilerimizi kullanırız.Şöyle ki:

1. Burak’ın yaşı x ise Emre’nin yaşı 2x olur deriz.
2. Mehmet 20 yaşındaysa ve Burak’ın yaşı Mehmet’in yaşının 2 katından 5 eksik ise şu işlemi yaparız: (20X2)-5 = 35. Burak’ın yaşı 35 olur.
3. Burak x yaşında idi. O halde x=35 deriz.
4. Son olarak Emre 2x yaşında madem 35x2 = 70 ile Emre’nin yaşını buluruz.
Sonuç olarak Emre=70,Burak=35 yaşındadır der ve problemin çözümünü bitiririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder