1-Kişi başına düşen kullanılabilir içme suyunun en fazla ve en az olduğu ülke ve bölgeleri söyleyiniz.
Kişi başına düşen kullanılabilir içme suyunun en fazla olduğu alanlar haritada incelendiğinde koyu mavilikler Kanada,Güney Amerika’nın batı kıyılarındaki ülkeler,Norveç,Papua Yeni Gine ,Orta Afrika,Peru,Şili,Kolombiya,Gabon ,Kongo Cumhuriyeti, örnek verilebilir.
Kişi başına düşen kullanılabilir içme suyunun en az olduğu alanlar yine harita incelendiğinde Turuncu renkte gösterilen Afrika’nın Kuzeyindeki ülkeler Moritanya,Cezayir,Libya,Mısır,Libya,Suudi Arabistan,Türkmenistan örnek verilebilir.
2-Bu bölge ve ülkelerin benzer ve ortak coğrafi özelliklerini söyleyiniz.
Not:Bu bölgelerin karşılaştırmalarından önce şöyle bir hatırlatma yapalım.Bazı bölgeler su kaynakları bakımından yeterli olmasına rağmen nüfus kalabalık olduğu için kişi başına düşen su miktarı az gösterilebilir.Yine bir bölgede su kaynakları yetersiz olmasına rağmen nüfus az olduğu için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yüksek çıkabilir.
Bu alanların benzer özellikleri olarak su kaynakları bakımından zengin iklimi yağışlı noktalar olabileceği gibi yerleşmeye kapalı yada yerleşmenin az olduğu noktalar olduğu için nüfus az bundan dolayı kullanılabilir su miktarı yüksek çıkmıştır.
Yine kullanımın az olduğu bölgelerde su kaynaklarının yetersiz olması,yağış azlığı, çöl özellik göstermesi ortak özellik olarak belirtilebilir.
3-Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak gelecekte en fazla etkilenecek ülke ve bölgeler hangileridir.
Bu soruya 2 şekilde cevap verelim.
a)Mevcut günümüz koşullarında Afrika’nın kuzeyinde yer alan ülkeler yada çöl alanlarında yer alan ülkeler mevcut kuraklık koşullarına alıştıkları için küresel ısınma sonucu meydana gelecek artışlara daha kolay uyum sağlar ve bu noktadan yola çıkılırsa bu olaydan orta kuşak ve kutup kuşağına yakın ülkeler daha fazla etkilenir.
b)Yok işi farklı boyutta düşünürsek kutup bölgelerine yakın ülkeler daha serin özellik göstereceğinden orta kuşak kutup kuşağı arası ülkeler şartlar değişse bile diğer bölgelere oranla daha serin kalacağından az etkilenirken çöl alanlar ,Akdeniz ülkeleri,dönence kuşağındaki ülkeler küresel ısınmanın yayılması yada etkisini artmasından daha fazla etkilenecektir.
12.SINIF SAYFA 187/2 ETKİNLİK ÇALIŞMASI
Aşağıdaki tabloda verilen boşlukları örnekteki gibi uygun şekilde doldurunuz.
Doğal Kaynak Türü | Yol açtığı uluslar arası sorunlar |
Altın | Değerli ve nadir bulunması paylaşım sorununa ve özellikle çıkarımı esnasında siyanür kullanımının çevresel etkileri |
Kömür | Demir çelik endüstrisinin hammaddesi olması ülkeler arası paylaşım sorunu .2.dünya savaşının sebeplerinden biri Almanya Fransa arası Alsas Loren bölgesi |
Doğal Gaz | Günümüz önemli enerji kaynaklarından biri ve ülkeler arası paylaşım sorunu |
Uranyum | Nükleer enerji santrallerinin yakıtı olduğu için ve çok az bulunduğu için sorunlara yol açar. |
Petrol | En popüler enerji kaynaklarından biri petrol savaşları,Irak2a yapılan müdahale ,Irak’ın Kuveyt’i işgali |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder