21 Eylül 2013 Cumartesi

ÖSS’nin Tarihçesi

ÖSS’nin Tarihçesi
1974’te Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÜSYM) kurumunun kurulduğundan bahsetmiştik. Bu kuruluş 1981’de ÖSYM adını alarak YÖK’e bağlanmıştı. 1981’den sonra ÖSS sık sık değişime uğramıştır.


İki basamaklı sistem
Öğrensi seçme işi 1981 yılından itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. İki basamaklı sınavda ilk basamak Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nisan ayında , ikinci basamağı oluşturan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) ise haziran ayı içinde yapılmaya başlanmıştır.

OÖBP Sahneye Çıkıyor!
1982 yılından sonra da ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları istenmeye başlanmış ve bu notlar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına eklenmiştir. Yani lise diploma ortalamamız üniversite kazanmamızda rol oynamaya başlamıştır.

Tek basamaklı sınav sistemi neydi ?
1999 yılından itibaren iki basamaklı sınav sistemi kaldırılmış tek basamaklı sisteme geçilmiştir. Artık sadece ÖSS vardır. 2006 yılında ise bir değişiklik daha yaşanmış sınav soruları iki kısıma ayrılmış bir kısmı ÖSS olarak bir kısmı da müfredatın içerisinden hazırlanarak sorulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder